Opstilling af Isabella fortelt. (Princippet gælder til en vis grad også andre teltfabrikater.)
Et fortelt vil med den rette teknik kunne rejses af een person i stille vejr uden de store anstrengelser, men en hjælpende hånd vil naturligvis ikke være af vejen (især i blæsevejr), men en god idé vil være at de hjælpende retter sig efter "opstillerens" instrukser.

Inden man går i gang med at rejse et nyt fortelt er det vigtigt at man først kontrollerer om A.målet (omløbsmålet fra jord til jord) passer i forhold til vogn og telt.
Der findes retningsgivende målskemaer hos forhandlerne, men med det meget varierende udstyrsniveau på vognene vil 50 - 100 kg. kunne have en indflydelse på vognens højde fra jorden, og dermed mindskes målet. Campingvognen opmåles bedst på et plant underlag ved at lægge en snor i skinnen og føre fra jord til jord i en skrå linie som vist på illustrationen.

En grundig gennemlæsning af den medfølgende opstillingsvejledning vil være særdeles fornuftigt, hvorefter opstillingen vil gå som en leg.

Et rent underlag udbredt på jorden foran vognen vil være fornuftigt for at undgå at tilsmudse forteltet ved opstilling, ikke mindst med et helt nyt fortelt hvor den friske imprægnering virker som en magnet på jordstøvet.

Monter understykke og hjulklap som det første, det er nemmere at komme til inden teltet er på.

1. Stængernes fordeles delvist samlet på underlaget, ca. hvor man skal bruge dem.



2. Derefter rejses midterbenet med de "knækkede" frontstænger, og midteroverliggeren hægtes ind på vognen, og samles med midterkrydset imens det er nede i en højde hvor man kan nå. kontroller at teltet ligger godt ned over piggen, og stram så overliggeren godt ud. Midterbenet sættes i fodstroppen og hæves til stroppen er stram.

Nu står teltet bare ved hjælp af midterben, overligger og de halve frontstænger, og kan i princippet balancere selv, imens man indtager lidt læskende til ganen.

3. Hjørnesektionen monteres samtidig med sideoverliggeren der hægtes ind på vognen, samles med hjørnet som går på frontstængerne, hvorefter hjørnebenet straks monteres i fodstroppen og opstrammes til denne er stram for at undgå at teltet hopper af piggen. Dernæst opstrammes såvel overligger som frontstang hårdt (gerne med en Hercules teltstrammer). En idé vil være evt at åbne frontstykket for at lette opstramningen, idet hård opstramning er en forudsætning for det bedste resultat.

4. det samme foretages så i modsatte side.

5. Udhænget monteres med stænger i løbegange, samt de små korte der skal bære dette.

Nu står teltet uden at være pløkket, og man bør nu tilse at alle stænger er godt opstrammede, og at alle fødder er i stramme fodstroppe, idet opstramning er meget mere besværlig når først teltet er pløkket.
Påse at der er en vis afstand fra underkanten af teltet ca. 12-15 cm. således at gymmistroppene kan give et perfekt træk ved pløkning.

Pløkning:
Standardpløkke der medfølger et nyt fortelt er som regel 20 cm. plastpløkke til gummiringene, og trådpløkke til græskanten.
En god idé vil være at indkøbe nogle 30 cm. stormpløkke til blødt underlag, og nogle Tarzan pløkke til hårdt underlag.

1. Begynd i de bagerste hjørner som pløkkes godt bagud og ud til siden, dernæst fronthjørner, således at lige linier fremkommer.

2. Bagvingen ind imod vognen indvendig i teltet, trækkes godt ind og pløkkes således at såvel underkant som linien hvor teltet slipper skinnen står stramt.

3. Resterende pløkning foretages efter lige linier, og gummistroppene ved hver lynlåsåbning krydses godt ind over hinanden for at skåne lynlåsen, og for at sikre optimal stramhed i underkanten af teltet.

4. Indvendig græskant bør gå lodret ned og bøje i niveau med jorden, hvorefter de specialdesignede trådpløkke slåes i de svejsede ringe. Dette sikrer et teltet frit kan bevæge sig i vinden uden at græskanten rykkes i stykker, samtidig med at vandet uhindret kan løbe fra underkanten af teltet og direkte ned på jorden. En stor fordel når teltet står i korrekt højde over jorden er at luften kan cirkulere omkring underkanten af forteltet, og sikre hurtig tørring.

Et vandtæt underlag under fortelttæppet sikrer minimal kondens i forteltet, og at tæppet ikke tilsmudses af jorden.

 

Nedtagning foregår i omvendt rækkefølge.

Sammenlægning med siderne monteret:

1. Bred taget ud på underlaget med indersiden udad, og forsiden glat ind over taget med gavlene "foldet ud til siderne

2: Bøj gavlene godt ind over forsiden så lidt af taget bukker med som ovenstående billede..

3. Fold teltet ind over nogle gange på tværs af længderetningen så der endes i passende bredde til sækken / tasken.

4. Bug fronten ind over, og rul teltet forsigtigt ud imod vulsten så denne bliver udenfor.

Fordel: Når teltet igen skal opstilles står man bare med ryggen imod vognen, ruller teltet ud, spreder dugen, og teltet ligger perfekt til at trække i skinnen.

Fif: Sprøjt teltskinnen med Isabella Aqua Tex imprægnering og teltet glider let igennem. (kontroller skinnen jævnligt for skarpe kanter og forskydninger ved samlinger) - Jeg foretrækker altid at skubbe teltet i skinnen fra bagenden af vognen idet flere vognmærker har samlinger der kan skære i forenden.

Alternativ: Man kan også åbne dørlynlåsene i front, hvorved hele gavlen kan gå ind over uden at foldes, og teltet fylder faktisk mindre i sækken.

Forsigtighed anbefales, og et par gamle lagner imellem vinduerne gør underværker.

Man kan også: Lyne alle sider og pakke disse for sig, men sammenlægningsmærker er svære at undgå i plastfolie.

Venlig hilsen
Tommy Boisen
Isabella

NB NB: Se alternativt opstillingsvideo hos forhandleren eller den korte version på http://www.isabella.net/dk

T.Mac. update 13.2.2004